10.09.11

Παπούτσια και αρχαιότητα!

Παπούτσια και αρχαιότητα!

Τα αρχαιότερα γνωστά παπούτσια είναι πέδιλα που χρονολογούνταιι περίπου από το 8000 - 7000 π.Χ. και βρέθηκαν στο Όρεγκον των ΗΠΑ το 1938. Το αρχαιότερο παπούτσι από δέρμα στον κόσμο, κατασκευασμένο από ένα, μόνο, κομμάτι δέρματος αγελάδας που δένεται με ένα κορδόνι από δέρμα σε ραφές στο μπροστινό και πίσω μέρος , βρέθηκε σε μια σπηλιά στην Αρμενία το 2008 και χρονολογείτε περίπου από το 3.500 Π.Χ.

Ο ανθρωπολόγος Erik Trinkaus πιστεύει ότι έχει βρει αποδείξεις ότι η χρήση των υποδημάτων ξεκίνησε πριν από 26.000-40.000 χρόνια, με βάση το γεγονός ότι το πάχος των οστών των ποδιών (εκτός από το μεγάλο δάκτυλο) μειώθηκε κατά την περίοδο αυτή , από τη χρήση παπουτσιών, που οδήγησε σε μικρότερη ανάπτυξη των οστών, με αποτέλεσμα μικρότερα και λεπτότερα δάχτυλα.

Τα πρώτα σχέδια παπουτσιών ήταν απλές υποθέσεις, συχνά ήταν απλώς και μόνον "ποδο σακούλες" από δέρμα για να προστατεύονται τα πόδια από πέτρες, μπάζα, και το κρύο.

Δεδομένου ότι τα παπούτσια χρησιμοποιούν περισσότερο δέρμα από τα σανδάλια, η χρήση τους ήταν πιο κοινή σε ψυχρά κλίματα. Κατα τον Μεσαίωνα, αναπτύχθηκαν και τα πρώτα παπούτσια με κορδόνια για καλύτερη προσαρμογή. Καθώς η Ευρώπη αναπτυσσόταν σε πλούτο και δύναμη, φανταχτερά παπούτσια άρχισαν να εμφανίζονται και να γίνονται σύμβολα θέσης και εξουσίας. Τα δάχτυλα έγιναν μακριά και εντονα, συχνά με γελοίες αναλογίες. Τεχνίτες δημιούργησαν μοναδικά υποδήματα για πλούσιους προστάτες, και νέα στυλ αναπτύχθηκαν και τελικά το μοντέρνο παπούτσι, με ραμμένη γλώσσα, επινοήθηκε. Από τον 17ο αιώνα, τα περισσότερα δερμάτινα παπούτσια έχουν πλέον ραμμένη σόλα. Αυτό παραμένει το πρότυπο και σήμερα, για τα ανώτερης ποιότητας παπούτσια. Μέχρι το 1800 περίπου, τα παπούτσια κατασκευάζονταν χωρίς διαφοροποίηση για το αριστερό ή το δεξί πόδι (straights).

Από τα μέσα του 20ου αιώνα, η πρόοδος σε καουτσούκ, πλαστικά, συνθετικά υφάσματα, καθώς και βιομηχανικών κολλών έχει επιτρέψει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν παπούτσια με μεθόδους που διαφέρουν σημαντικά από τις παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας. Το δέρμα, κύριο υλικό σε παλαιότερες μορφές, έχει παραμείνει στα ακριβά παπούτσια, αλλά αθλητικά παπούτσια και φθηνότερες μάρκες συχνά έχουν λίγο ή καθόλου πραγματικό δέρμα. Πέλματα, τα οποία ήταν κάποτε επίπονα ραμμένα στο χέρι, είναι τώρα πιο συχνά ραμμένα από μηχανές ή απλά κολλημένα.

Λίστες αγαπημένων παπουτσιών από άλλους χρήστες
Δημοφιλείς λίστες αγαπημένων παπουτσιών
Πρόσφατες λίστες αγαπημένων παπουτσιών