23.11.16

Η Μόδα των Ψηλοτάκουνων Παπουτσιών σε 2 λεπτά

Στη σύγχρονη εποχή, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι συνυφασμένα με τη γυναικεία μόδα, καθώς αποτελούν σύμβολα της θηλυκότητας και της κομψότητας. Μπορεί σήμερα να τα θεωρούμε ως ένα κομμάτι, που ανήκει αποκλειστικά στη γυναικεία γκαρνταρόμπα, ωστόσο η ιστορία των ψηλοτάκουνων παπουτσιών είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ ξεκινά πολύ πριν τον 20ο αιώνα.

Η πρώτη εμφάνιση υποδημάτων με ψηλό τακούνι σημειώνεται στον αιγυπτιακό πολιτισμό, ενώ λίγο αργότερα, τα συναντάμε και στην αρχαιοελληνική τραγωδία, με τη μορφή των «κοθόρνων», όπου η χρήση τους γίνεται κυρίως για πρακτικούς λόγους. Οι κόθορνοι είναι συνηθισμένοι , επίσης, και στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.

Τα ψηλοτάκουνα, όμως, με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα, φορέθηκαν πρώτη φορά το 1533 από την Catherine de' Medici, όταν τα επέλεξε για τον γάμο της με το Δούκα της Ορλεάνης. Πρόκειται για την πρώτη φορά, που συνδέθηκαν και με ένα συμβολισμό, ταξικό και οικονομικό, κάτι που θα διατηρήσουν έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Μάλιστα, έως και τον 19ο αιώνα, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δεν αποτελούν μόνο γυναικεία υποδήματα, αλλά και αντρικά, ενώ το ύψος τους φτάνει μέχρι και τα 10 εκατοστά.

Η σύνδεση των παπουτσιών με την κοινωνικοοικονομική τάξη των ανθρώπων, ξεκίνησε να εξασθενεί κατά τον 20ο αιώνα, όταν και η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται. Παράλληλα, ξεκίνησε και η καθιέρωσή τους ως αποκλειστικά γυναικείων παπουτσιών.

Τον τελευταίο αιώνα, τα high heels συνοδεύουν τα γυναικεία ντυσίματα σε επίσημες, βραδινές ή casual εμφανίσεις, ενώ παρατηρείται μεγάλη ποικιλία, που εκτείνεται από τις κλασικές γόβες Louboutin έως τα εκκεντρικά Alexander Mcqueen shoes. High heel μπότες και μποτάκια, γόβες ή πέδιλα, τα ψηλοτάκουνα είναι πλέον, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της γυναικείας μόδας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη μόδα των ψηλοτάκουνων παπουτσιών του τελευταίου αιώνα σε 2 λεπτά

Λίστες αγαπημένων παπουτσιών από άλλους χρήστες
Δημοφιλείς λίστες αγαπημένων παπουτσιών
Πρόσφατες λίστες αγαπημένων παπουτσιών