27.06.12

Εσπαντρίγιες - Παπούτσια με μεγάλη ιστορία

Οι εσπαντρίγιες φέτος θα φορεθούν πάρα πολύ! Βέβαια η αλήθεια είναι πως κάθε καλοκαίρι φοριούνται, οι σχεδιαστές όμως φέτος τις υιοθέτησαν πολύ στις επιδείξεις τους και οίκοι μόδας όπως οι Chanel, Prada, Salvatore Ferragamo μας έδειξαν πόσο λατρεύουν τις εσπαντρίγιες.

jaime-king-prada-creepers

Λίγη Ιστορία

Το όνομά τους είναι Γαλλικό αλλά πρωτοεμφανίστηκαν τον 13ο αιώνα στην Ισπανία. Μέχρι τη δεκαετία του 80 οι espadrilles κατασκευάζονταν στην περιοχή των Πυρηναίων και στην Κόστα Μπράβα. Μετά το 1980 η κατασκευή των συγκεκριμένων παπουτσιών μεταφέρθηκε μια και καλή στο Μπαγκλαντές. Άλλωστε σε αυτή τη χώρα παράγεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής γιούτας, της 1ης ύλης δηλαδή για την κατασκευή της σχοινένιας σόλας. Στην Ισπανία και τη Γαλλία ακόμα και σήμερα οι σόλες εισάγονται από το Μπαγκλαντές. Ένα γνήσιο ζευγάρι εσπαντρίγιες φτιάχνεται από σχοινί (για τη σόλα) και το υπόλοιπο μέρος του παπουτσιού από καραβόπανο. Ωστόσο πλέον πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν συνθετικές σόλες που μοιάζουν με σχοινί. Το καραβόπανο επίσης έχει αρχίσει να αντικαθίσταται, από διάφορα υφάσματα και υλικά.

Οι εσπαντρίγιες αρχικά φτιάχτηκαν για αγρότες και παρέμειναν έτσι για 6 αιώνες περίπου. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως είναι τόσο φθηνές. Ωστόσο πολύ αργότερα οι Άγγλοι άρχισαν να τις φοράνε στην παραλία και έτσι έγινε σιγά σιγά μόδα και υιοθετήθηκε η άποψη οτι οι εσπαντρίγιες φοριούνται σε πολύ ζεστά μέρη. Αυτό φυσικά ήταν λάθος γιατί όταν οι εσπαντρίγιες βρέχονται, ρουφάνε σαν σφουγγάρια όλο το νερό και καταστρέφονται. Από εκεί γεννήθηκε και η ιδέα πως για να θεωρείται ωραία μία επσαντρίγια πρέπει να είναι πάντα ολοκαίνουρια.

Τον 20ο αιώνα οι Λόρκα, Νταλί και άλλοι διανοούμενοι τις πρωτοφόρεσαν σε σαλόνια και ακριβά εστιατόρια. Έτσι οι εσπαντρίγιες απέκτησαν αυτόν τον μποέμ χαρακτήρα τους.

espadrilles1

Σήμερα

Οι espadrilles έχουν υιοθετηθεί από πολλούς σταρ που τις προτιμάνε για τις καθημερινές τους εμφανίσεις γιατί είναι πολύ άνετες για τα πόδια, τα ανακουφίζουν και επίσης είναι φιλικές για το περιβάλλον.

espadrilles2

Τώρα πλέον βγαίνουν σε άπειρα σχέδια και χρώματα και μπορούν να ικανοποιήσουν και τις πιο απαιτητικές.

Κάνε κλίκ εδώ για να βρείς καλές και οικονομικές γυναικείες Espadrilles 

Λίστες αγαπημένων παπουτσιών από άλλους χρήστες
Δημοφιλείς λίστες αγαπημένων παπουτσιών
Πρόσφατες λίστες αγαπημένων παπουτσιών