02.02.16

Πώς να επιλέξετε τα σωστά αθλητικά παπούτσια

Σχετικό με

Είσαι μερικά μόνο βήματα μακριά από την σωστή άθληση. Δες πως να διαλέξεις ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με έμφαση στην ρουτίνα σου και τον σωματότυπο σου.

Παπούτσια για τρέξιμο vs Cross-Trainers

Διάλεξε αθλητικά για τρέξιμο εάν προτιμάς το jogging ή το περπάτημα, αφού τα συγκεκριμένα παπούτσια είναι φτιαγμένα ειδικά για την σωστή κίνηση του ποδιού από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα, είναι ιδανικά για τους περισσότερους τύπους ποδιών και κατασκευασμένα για να αντέχουν στις κακουχίες.

Επέλεξε cross-trainers εάν η ρουτίνα σου περιλαμβάνει αεροβικές δραστηριότητες, άσκηση με βάρη, ή κάποιο άθλημα όπως το kickboxing (ή οποιουδήποτε τύπου άσκηση πάνω σε σκληρές επιφάνειες που περιλαμβάνει πλευρικές κινήσεις).

Ποιός είναι ο τύπος των ποδιών σου;

Το "Γόνατο του δρομέα", πελματιαία απονεύρωση, και πρώιμη εμφάνιση αρθρίτιδας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να σου δημιουργήσει η άσκηση με λάθος αθλητικά υποδήματα. Αντιθέτως, τα παπούτσια που είναι σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να απορροφάνε τους κραδασμούς, μπορούν να αποτρέψουν τους τραυματισμούς, να βελτιστοποιήσουν την ευθυγράμμιση του σώματος σου και εν τέλει την απόδοση σου. Για να καθορίσεις τον τύπο των ποδιών σου, επισκέψου έναν ορθοπεδικό ή έλεγξε ένα ζευγάρι από τα φθαρμένα παπούτσια σου. Η φθορά στην σόλα των παπουτσιών αυτών θα σου δείξει που ασκείς πίεση όταν περπατάς.

Πόδια με κλίση προς τα έξω

Τα πόδια με εξωτερική κλίση στον αστράγαλο τείνουν να έχουν και ψηλή καμάρα. Εάν τα πόδια σου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Χρειάζεσαι : Αθλητικά παπούτσια με απορρόφηση των κραδασμών (πολλές φορές αναφέρονται ως ουδέτερα).

Ψάξε για : Σόλα με έξτρα ενδιάμεση μαλακή στρώση, η οποία θα δώσει επιπλέον απορρόφηση κραδασμών στο παπούτσι και θα το κάνει πιο εύκαμπτο. Συνήθως μπορείς να ξεχωρίσεις αυτού του είδους τα παπούτσια από το σχήμα του πάτου, ο οποίος θυμίζει "φασόλι".

Στα παπούτσια για τρέξιμο : Αυτή η σόλα θα σου προσφέρει ένα πιο απαλό και άνετο βάδισμα.

Στα παπούτσια για cross-training : Θα σε διευκολύνει στις περιστροφικές κινήσεις, χάρη στα ευέλικτα αυλάκια της.

Ουδέτερα πόδια

Τα πόδια σου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εάν έχεις ένα μέτριο (στο μέσο όρο) βάδισμα με ίση κατανομή τους βάρους κατα μήκος της πατούσας.

Χρειάζεσαι : Σταθερά αθλητικά παπούτσια με έμφαση εξίσου στην απορρόφηση κραδασμών και στην υποστήριξη του βάρους

Ψάξε για : Υποδήματα με μέτρια εύκαμπτο πάτο, και έξτρα στρώμα απορροφητικού υλικού για τους κραδασμούς. Ωστόσο, ο ουδέτερος τύπος ποδιού προσφέρει την μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την επιλογή του σωστού παπουτσιού και σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις όποιο σου αρέσει περισσότερο.

Στα παπούτσια για τρέξιμο : Διαλέγοντας παπούτσι με αυτού του είδους τη σόλα, τα πόδια σου θα γλιστράνε λιγότερο μέσα στα παπούτσια και κατ'επέκταση θα κουράζεσαι πολύ λιγότερο.

Στα παπούτσια για cross-training : Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός σόλας λειτουργεί ώς "ελατήριο", δίνοντας σου επιπλέον ώθηση.

Πόδια με κλίση προς τα μέσα

Τα πόδια με εσωτερική κλίση στον αστράγαλο τείνουν να έχουν χαμηλή καμάρα ή να είναι τελείως επίπεδα. Εάν τα πόδια σου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Χρειάζεσαι : Πολύ σταθερά αθλητικά παπούτσια, ή παπούτσια με έλεγχο κίνησης (motion-control), τα οποία θα κρατήσουν τα πέλματα ευθυγραμμισμένα με τα πόδια σου.

Ψάξε για : Παπούτσια τα οποία έχουν διαφορετικό χρώμα (συνήθως γκρί) κοντά στην καμάρα. Αυτή η αντίθεση χρωμάτων υποδεικνύει την παρουσία πυκνού υλικού το οποίο ενισχύει τις καμάρες και τις προστατεύει από την κατάρρευση. Αυτού του είδους τα παπούτσια τείνουν να είναι λιγότερο εύκαμπτα και συνήθως λυγίζουν μόνο κοντά στα δάκτυλα. Η ενισχυμένη φύση τους πολλές φορές τα κάνει να φαίνονται πιο ογκώδης και λιγότερο όμορφα.

Στα παπούτσια για τρέξιμο : Η ενισχυμένη σόλα προστατεύει τις καμάρες και προσφέρει πιο άνετο περπάτημα.

Στα παπούτσια για cross-training : Η μεγαλύτερη ευελιξία και ο επιπλέον χώρος για τα δάκτυλα διευκολύνουν τις πλευρικές κινήσεις.

Αν τα πόδια σου ιδρώνουν πολύ ή βγάζουν κάλους

Επένδυσε σε καλύτερης ποιότητας αθλητικές κάλτσες και ξεφορτώσου τις απλές λευκές που έχεις.

Όταν ψωνίζεις για κάλτσες δίνε επιπλέον προσοχή στο ύφασμα, το μέγεθος και τις ραφές και μην παρασέρνεσαι από marketing όρους, όπως "απορρόφηση κραδασμών".

Οι βαμβακερές κάλτσες είναι ακατάλληλες. Αντ'αυτού προτίμησε υλικό κατασκευής με έμφαση στην απορρόφηση της υγρασίας, και κατ'επέκταση του ιδρώτα. Όσον αφορά το μέγεθος, απέφυγε τις κάλτσες που κάνουν για πολλά μεγέθη ποδιών, μέσα στις οποίες πολύ πιθανό να γλιστράει το πόδι δημιουργώντας κάλους, και προτίμησε κάποια που έχει συγκεκριμένο νούμερο. Τέλος, διάλεξε κάλτσες χωρίς ραφές, ιδιαίτερα κοντά και γύρω από τα δάκτυλα, διότι ερεθίζουν τα πόδια μέσω της τριβής.

Λίστες αγαπημένων παπουτσιών από άλλους χρήστες
Δημοφιλείς λίστες αγαπημένων παπουτσιών
Πρόσφατες λίστες αγαπημένων παπουτσιών