04.05.17

5 παπούτσια που γιορτάζουν την γυναικεία δύναμη

Μπορεί να έχει περάσει ένας αιώνας από τα πρώτα φεμινιστικά κινήματα, που αναμφισβήτητα ανέτρεψαν τα κοινωνικά δεδομένα και εξασφάλισαν ίσα δικαιώματα για τη σύγχρονη γυναίκα, όμως -δυστυχώς- τα αιτήματα τους παραμένουν έως και σήμερα επίκαιρα.

Ένα από αυτά, η εργασιακή ανισότητα. Το δικαίωμα της γυναίκας στην εκπαίδευση και την εργασία μπορεί να θεωρείται δεδομένο, όμως, πόσο δεδομένη είναι η ισότιμη μεταχείρισή της; Από το «λαμπερό» Hollywood, όπου η διάσημη ηθοποιός Jennifer Lawrence μίλησε ανοιχτά για τους άνισους μισθούς των γυναικών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων και της ίδιας, σε σχέση με τους άντρες ή όπου η Helen Mirren κατέκρινε τον σεξισμό, μέχρι περιστατικά της καθημερινότητας όλων των γυναικών του δυτικού κόσμου, η ανάδειξη της «girl power» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Σίγουρα έχεις ακούσει κι εσύ παρόμοια περιστατικά γυναικείας κακομεταχείρισης, που επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Ίσως, κι εσύ έχεις υπάρξει θύμα της σύγχρονης ανισότητας των φύλων. Η γυναικεία μόδα, ένας χώρος που συχνά, ομολογουμένως, κατακρίθηκε για τη διαστρέβλωση των γυναικείων προτύπων, φαίνεται πως δεν μένει αμέτοχη στο πρόβλημα. Αντίθετα, νέες συλλογές παπουτσιών έρχονται να αναδείξουν τη γυναικεία δύναμη. Μπορεί κάποιοι να προβληματίζονται για το κατά πόσο παρόμοιες προσπάθειες είναι αποτελεσματικές, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως κάθε αφορμή για να συζητηθεί ξανά η θέση της γυναίκας είναι σημαντική.

Μία δήλωση της φεμινιστικής δύναμης είναι η συλλογή της Sophia Webster “Boss Lady”, που με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο στοχεύει να τονίσει την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

Αλλά η θηλυκότητα δεν χρειάζεται ψηλοτάκουνα για να αναδειχθεί. Στη συλλογή “#ProudToBeAWoman” από τους Josefinas και Jaydee, τα sneakers πρωταγωνιστούν.

Τη δύναμη της γυναικείας φιλίας τονίζει ο Steve Madden με τα άνετα γυναικεία σανδάλια.

Μία άλλη πρόταση είναι αυτή του Sam Edelman. Στη συλλογή του “Circus”, οι τζιν εσπαντρίγιες με κεντήματα είναι εμπνευσμένες από το φεμινιστικό είδωλο της Beyoncé ή Queen Bey, για τους θαυμαστές της.

Για πιο νεανικό στυλ, τα αθλητικά παπούτσια Converse από τον Chuck Taylor είναι διακοσμημένα με σχέδια από την ηρωίδα Wonder Woman.

Λίστες αγαπημένων παπουτσιών από άλλους χρήστες
Δημοφιλείς λίστες αγαπημένων παπουτσιών
Πρόσφατες λίστες αγαπημένων παπουτσιών